Cum să începi o fereastră urbană sau grădină pe balcon

Mai sunt puține lucruri care oferă mai multă satisfacție personală decât să vezi cum ceva crește în întregime datorită îngrijirii pe care i-o oferi. Acest lucru se aplică, desigur, la toate tipurile de plante, dar este valabil mai ales atunci când ajungeți să vă bucurați de fructele sau legumel) muncii, motiv pentru care grădinăritul alimentar a atins recent cele mai înalte niveluri din peste un deceniu.

Cu toate acestea, dacă locuiți într-un oraș urban , ați putea crede că grădinăritul nu vă este la îndemână. La urma urmei, nu ai nici o curte, acum pământ solid pe care să-l folosești ca teren – unde ai putea grădină?

Din fericire, există deja soluții pe care orășenii  și alte zone urbane din întreaga națiune le-au implementat pentru a ajuta la aducerea grădinăritului în apartamentul tău: grădinăritul ferestrelor și balconului. Există chiar și acum peisagisti specializați în proiectarea grădinilor cu balcon.

Ferestrele și balcoanele oferă spațiu amplu pentru a crește legume, flori și ierburi, care vă vor permite să vă bucurați de activitatea relaxantă a unei grădinițe ușoare, să vă înfrumusețați casa și, eventual, chiar să vă ofere ceva de mâncare. Iată câteva sfaturi de bază pentru a-ți porni propria fereastră sau grădină cu balcon. Primul lucru la care trebuie să vă gândiți atunci când vă alegeți plantele este mediul specific în care le veți plasa. De exemplu, dacă locuiți la un etaj superior într-un înălțime mare, vântul de la acele altitudini poate ucide majoritatea plantelor pe care le-ați putea dori. a creste. Vânturile puternice înseamnă, de asemenea, că aveți nevoie de oale mai grele pentru a preveni aruncarea lor.

Dacă aveți suficientă acoperire împotriva vânturilor, următorul lucru de care trebuie să vă uitați este cantitatea de lumină solară pe care o vor primi plantele dvs. Numărând câte ore de lumină solară primește locul vă va ajuta să restrângeți ce fel de plante sunt potrivite pentru grădina dvs. În locurile luminoase care primesc multă lumină solară, legumele și florile strălucitoare pot înflori, dar grădinile cu balcon și ferestre cu soare parțial sau fără soare sunt în general mai bune pentru ierburi, precum și pentru unele soiuri de flori.

Desigur, vremea se schimbă odată cu anotimpurile și, odată cu clima , ar putea fi înțelept să luați în considerare plantele de balcon și ferestre anuale, deoarece iernarea acestora se poate dovedi prea dificilă. Acestea fiind spuse, acest lucru vă oferă oportunitatea de a recolta ceea ce ați crescut și de a selecta plante noi pentru fiecare sezon, păstrând fereastra sau grădina de pe balcon o parte dinamică a casei dvs.

O mare parte din cât de bine se descurcă grădina dvs. va avea de-a face cu locul în care vă poziționați plantele.

Plantele cu nevoi similare ar trebui să împartă ghivece. În acest fel, pot împărți același spațiu și pot obține mai ușor același mediu de care toți au nevoie. De asemenea, facilitează îngrijirea și mutarea lor, dacă este necesar.

Cât de sus sau de jos așezi plantele este, de asemenea, semnificativ. Pe lângă plasarea ghivecelor pe podeaua balconului sau într-un coș de fereastră, puteți folosi ghivece suspendate, balustrade și suporturi pentru a crea mai multă variație în nivelurile plantelor. Acest lucru va crea un spațiu mai plin, cu senzația unei grădini adevărate. Cu toate acestea, ar trebui să țineți cont de înălțimile plantelor, astfel încât să nu ajungeți să blocați accidental o parte din vedere odată ce acestea cresc puțin.

Ghivecele și recipientele potrivite pentru plantele tale vor depinde de dimensiunea spațiului tău și de plantele alese. Puteți alege dintre următoarele:

Ghivece de teracotă – legumele, ierburile și pomii fructiferi se vor descurca mai bine în ghivece mai mari. Rețineți că pot fi grele atunci când sunt umplute și dificil de mutat. Deși acest lucru poate fi util dacă balconul tău este vânt.

Ghivece convenționale din plastic sau ceramică – acestea vor fi mai ușor de mutat pe balcon

Ghivece cu udare automată (rezervor de apă și îngrășământ încorporat) – acestea nu ar trebui să curgă, așa că reprezintă o soluție bună atunci când vă luați în considerare vecinii de mai jos.

Ghivece și coșuri suspendate – aceste opțiuni mai mici sunt ideale pentru ierburi.

Ghivece cu balustradă care se așează pe șinele balconului sau se agăță peste – din nou acestea vor funcționa bine pentru ierburi.

Diferite tipuri de sisteme de udare pentru plante

Irigarea prin picurare (mini picuratoare) este eficientă în apă, furnizând apă direct amestecului de ghiveci la aproximativ aceeași rată în care este absorbită de plante sau pierdută prin evaporare.

Mini-pulverizatoarele de deasupra capului, precum mini-picuratoarele, sunt foarte eficiente și nu irosesc apă. Scurgerea și drenajul vor fi minime.

Jardiniere cu auto-udare – ghivece cu rezervoare în bază care sunt umplute cu apă sau soluție de îngrășământ. Ghivecele sunt udate de sus o singură dată, după ghiveci. De atunci, toată udarea se face prin rezervor. Evitați mizeria, nu umpleți excesiv rezervoarele.

Sistem hidroponic închis – acesta este cel mai eficient din punct de vedere al apei. Apa sau soluția nutritivă este pompată dintr-un rezervor de stocare în jgheaburi sau ghivece de plantare, iar excesul care se scurge este colectat și curge înapoi, printr-un filtru, în rezervor.

Greșeli obișnuite în grădină de balcon de evitat

Dacă aveți prea multe ghivece mici, este dificil să vă udați plantele. Balconul dvs. va arăta, de asemenea, aglomerat și veți fi limitat la gama de ierburi, legume și fructe pe care le puteți cultiva.

Drenaj slab – nu este prietenos cu vecinii dacă excesul de apă din grădina de pe balcon se scurge în balcoane de pe podelele de sub a ta.

Nu fii atent la îngrășăminte, mai ales dacă închiriezi. Nutrienții dizolvați în apa de drenaj pot păta sau marca suprafețele dure pe care proprietarul dumneavoastră nu le va aprecia.

Alegerea greșită a plantelor. Nu alegeți copaci și arbuști care cresc mai mult de 1,5 m înălțime sau au sisteme de rădăcină mari – vor fi prea mari și grei pentru majoritatea balcoanelor.

Nu udați suficient de des – ghivecele de pe balcoanele expuse se vor usca foarte repede în zilele cu vânt. Ar trebui să le verificați în mod regulat și, dacă este posibil și permis, să puneți o formă de adăpost sau umbră pentru a vă proteja plantele.