Alege matcha în favoarea cafelei

După călătoriile în China în secolul al XII-lea, călugărul budist japonez Eisai a adus acasă ceaiul verde și cunoștințele despre cum să-i măcina frunzele într-o pulbere pentru a crea ceea ce este cunoscut sub numele de matcha. Eisai, un practicant Zen, a băut matcha atât pentru beneficii medicinale, cât și pentru meditație.

Matcha este folosit în mod tradițional ca ceai ceremonial japonez. Într-un ritual elaborat, matcha este amestecat cu apă fierbinte folosind un tel de bambus care a fost curățat cu grijă. Obiceiul de a bea ceai poate încuraja un sentiment de calm și concentrare, iar dovezile susțin acum că ceaiul verde poate crește, de asemenea, vigilența mentală datorită conținutului său de cofeină. La fel ca și alte ceaiuri verzi, matcha poate ajuta la reducerea riscului anumitor tipuri de cancer, boli coronariene și alte afecțiuni, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste efecte.

Matcha nu se mai limitează la chawan, un bol de băut japonez. Poate fi găsit pe tot globul în latte, smoothie-uri și ca ingredient în rețetele dulci și sărate. Furnizorii online și magazinele specializate vând praful de ceai verde în întreaga lume.

Cu un gust pământesc, vegetal, intensitatea și calitatea aromei matcha-ului variază în funcție de modul în care este produs. De la amestecuri ieftine de pudră de matcha de calitate scăzută cu adaos de zahăr și substanțe solide din lapte până la matcha ecologic de calitate superioară scumpă în magazinele de specialitate online, calitatea determină costul și disponibilitatea. Ca toate ceaiurile „adevărate”, care exclud ceaiurile din plante, matcha provine din planta Camellia sinensis. Pentru matcha, umbrirea înainte de recoltare intensifică concentrațiile de teanină și catechine din frunzele de ceai înainte ca acestea să fie culese, aburite, uscate la aer și măcinate cu piatră în pulbere verde strălucitor. Deoarece întreaga frunză este dizolvată în apă în comparație cu prepararea mai obișnuită pentru abrupt și înghițitură, o ceașcă de matcha pur este puternică – și se vede. Oamenii de știință au descoperit că concentrația de epigalocatechin galat (EGCG) în matcha este de cel puțin trei ori mai mare decât alte ceaiuri verzi. EGCG este un polifenol studiat pentru potențialele sale proprietăți anticancerigene și antivirale.

Matcha a fost produs inițial numai în Japonia în loturi mici. Pentru a satisface cererea globală, pulberea este acum produsă în anumite părți ale Chinei și este posibil să nu urmeze metodele tradiționale de producție. Puritatea și calitatea sunt preocupări cheie. Subcomitetul pentru ceai al Organizației Internaționale de Standardizare a început să exploreze stabilirea unui standard de identitate pentru matcha și alte pudre de ceai verde pentru a determina ceea ce poate fi numit matcha versus „stil matcha”, de exemplu. Pe măsură ce nebunia ceaiului continuă să atragă fani de pe tot globul, explorarea istoriei matcha-ului este un memento să faceți o pauză și să vă bucurați de acest frumos ceai verde cu atenție și intenție.

De ce folosesc oamenii pudră de matcha?

Deși conține cofeină, matcha (atunci când este folosit singur) conține aproape o treime mai puțină cofeină decât o ceașcă de cafea neagră obișnuită și mult mai puțin decât cantitatea de cofeină găsită în cafeaua espresso.

Este destul de pur ca formă. Întreaga frunza de ceai este folosită, în timp ce în pliculețe este posibil ca întreaga frunză să nu fie într-o pliculețe de ceai. Înmuierea cu apă a unei pliculețe de ceai va secreta doar o cantitate limitată de antioxidanți.

Are o aromă dulce, ierboasă. Ceaiul este un aliment pe bază de plante; consumul de alimente pe bază de plante a fost asociat cu o sănătate bună a inimii.

Plicul de ceai este eliminat. Pudra de matcha se dizolvă în apă, lapte sau produse din soia, cafea, smoothie-uri și produse de patiserie.

Unii oameni spun că consumul de ceai matcha le oferă o senzație de atenție și relaxare.

Este bogat în proprietăți de aminoacizi și potență antioxidantă, mai mult decât ceaiul verde obișnuit.

Contine L-teanina, cunoscuta ca are un efect calmant, relaxant.

Pudră de matcha: câteva lucruri de luat în considerare

Frunzele de ceai sunt cultivate în sol. Luați în considerare calitatea solului, frunzele au fost expuse la pesticide sau alți contaminanți? Unele ceaiuri conțin cantități semnificative de plumb în frunzele lor.

Citiți eticheta ambalajului. Căutați originea produsului, dacă există ingrediente adăugate și urmați instrucțiunile și mărimea porției, așa cum sunt enumerate pe ambalaj.

Nu amestecați pudra de matcha cu suplimente de L-teanină. Matcha conține deja niveluri mult mai mari de L-teanină decât alte tipuri de ceai verde.

Utilizarea pudrei de matcha va crește aportul de cofeină.

Cofeina are efecte secundare, interacțiuni și avertismente, inclusiv:

Copiii și adolescenții, cei aflați sub îngrijire prenatală și persoanele cu risc crescut sau cu boli cronice precum hipertensiunea arterială, diabetul și bolile cardiovasculare ar trebui să fie atenți la cantitatea de cofeină pe care o consumă.

Unele antibiotice și medicamente (antihipertensive) (astm) și chiar plante precum Echinacea pot interacționa sau pot fi interferate, atunci când sunt combinate cu cofeină.

Excesul de cofeină poate fi mortal. Nu amestecați sau consumați în exces băuturi cu cofeină, cum ar fi băuturile pentru sport, băuturile energizante și pastilele cu cofeină.

Efectele secundare negative sunt asociate cu cofeina și retragerea cofeinei. Cofeina afectează creierul și alte organe.

Cofeina trebuie utilizată cu moderație. Adulții sănătoși trebuie să aibă sub 400 de miligrame de cofeină pe zi. Verificați întotdeauna cu furnizorul dvs. de asistență medicală pentru recomandarea lor cu privire la nivelul dvs. individual de aport de cofeină.

Acest ceai verde premium are origini atât în China, cât și în Japonia, în secolele VII-X, ceea ce este destul de îndepărtat când considerați că este încă relevant și se vinde la cele mai populare cafenele noastre!