Există la fel de multe stiluri de whisky diferite, câte băutori există – există un whisky care se potrivește fiecărui gust și buget. Ar putea părea o băutură intimidantă, cu multă istorie și înțelepciune, dar, în principiu, este vorba despre a va bucură din plin de băutură.
Whisky-ul și-a renunțat la „imaginea nebunoasă” a sticlelor acoperite cu praf și a descrierilor intimidante, împreună cu asta merge pe calea „corectă” de a-l bea.
Nu există o modalitate stabilită de a bea whisky, trebuie savurat oricum îți place mai mult. Puristii vor spune că trebuie băut întotdeauna curat, fără gheață sau mixere. Cu toate acestea, adăugarea de câteva picături de apă poate face mai netedă și mai ușor de băut și îmbunătățește aromă unor sticle. Gustați whisky-ul singur, încercați-l cu un strop de apă și vedeți ce descoperiți.
Nu este nevoie de o jachetă de fumat și de o colecție extinsă de sticle, doar sticlă preferată și un pahar. Să bei whisky nu este o competiție pentru a vedea cine poate numi cele mai obscure arome pe care le detectează, este pentru ține să te bucuri.
Unele whisky-uri sunt mai potrivite pentru amestecarea cocktailurilor, iar unele sunt suficient de îndrăznețe pentru a fi savurate singure cum ar fi Whisky Apogee 12. Însă cel ami bine este să citiți descrierea pentru sfaturi și idei despre cum să va bucurați cel mai bine de băutură.
Ar trebui să adăugați apă sau gheață la whisky?
Încercați atât cu apă, cât și fără. Adăugarea câtorva picături de apă la un whisky va scoate la iveală diferite arome, în special cu băuturi spirtoase mai mari cu ABV.
Gheață temperează intensitatea whisky-ului și o va dilua treptat, așa că dacă eșți la începutul aventurii tale cu whisky, acesta este un mod frumos de a începe. Pe măsură ce gheață se topește, și aromă whisky-ului se va schimbă.
Dacă doriți să va răcoriți băutură fără a dilua aromă, încercați să utilizați pietre de whisky. Cu cât gusti mai multe whisky-uri, cu atât vocabularul tău se va extinde mai mult și, odată cu acesta, abilitatea ta de a descrie fiecare aspect delicios al băuturii tale.
Cum să gusti whisky-ul
Aspectul
Începeți cu elementele de baza, cum arată în sticlă? Dacă puteți, priviți whisky-ul cu un fundal alb simplu, deoarece acesta va dezvălui clar culorile.
Este o culoare aurie intensă sau la fel de ușoară că un vin alb? Acest lucru ar putea să va ofere o indicăție a vechimii acestuia, în general, whisky-urile mai vechi vor avea o culoare mai profundă absorbită din butoaiele în care au fost învechite. Acest lucru ar putea indica, de asemenea, dacă au fost folosite culori artificiale, de ex. dacă un whisky are 3 ani, dar are o culoare ruginie închisă, este posibil să fi fost folosiți niște aditivi.
Mirosul
Adulmecă-ți whisky-ul înainte de a degusta. Sfatul nostru de degustare de top? Țineți-va gură ușor deschisă când inspirați, s-ar putea să va simțiți puțîn prost, dar va veți face o idee mai bună despre aromă prin deschiderea gurii. Nu inspirați prea adânc, prea aproape de sticlă, tot ce veți obține este arsură de alcool și nasul dureros. Whisky-urile mai tinere au tendința de a avea un miros mai puternic de alcool și aveți grijă înainte de a lua o grămadă de ABV mai mari și whisky-uri cu rezistență la butoi.
S-ar putea să aveți o sticlă cu note de degustare, acestea pot fi utile, dar încercați-va propria descriere înainte de a citi. Dacă nu primiți note de cauciuc ars și budincă de orez așa cum este descris pe sticlă, nu va faceți griji. Este posibil să obțineți un profil general, de ex. dacă este un whisky cu turbă, vei primi indicii de fum. Folosirea unei roți de arome poate fi de mare ajutor pentru a va ajută să identificați diferitele arome.
Gustul
Luați o înghițitură mică, învârtiți-o în jurul gurii înainte de a înghiți și luați în considerare ce pot capta papilele gustative. Poate fi la fel de larg că un miros de note florale sau la fel de specific că biscuiții digestivi cu ciocolată sau un dulce de lămâie cu șerbet. Ar putea fi nevoie de câteva înghițituri pentru că palatul tău să se ajusteze și să detecteze diferite nuanțe. Unele whisky-uri au un gust complet diferit de felul în care miros, s-ar putea să te surprindă!
S-ar putea să fi mai auzit termenul „senzație în gură”, acesta se referă, în mod surprinzător, la senzația de spirit în gură, separat de gust. Este posibil să observați o consistentă uleioasă, vascoasa, poate fi răcoritoare și ușoară sau fierbinte și uscată. Fiecare are papilele gustative diferite și ceva surprinzător de evident pentru ține s-ar putea să nu fie pentru persoană care bea lângă ține.
După prima degustare, poate doriți să încercați să adăugați câteva picături de apă în whisky-ul pentru a deschide și mai mult aromele. Asigurați-va că adăugați apă încet, picătură cu picătură, pentru a evita înecul băuturii. Cât de mult adaugi depinde în totalitate de preferințele personale.
Finalul
Gustul persistent rămas în gură odată ce ți-ai înghițit o gură de whisky se numește final. S-ar putea să observați că aromele se schimbă sau să preluați gusturi care nu au fost atât de evidente la prima înghițitură. Cu cât aromele rămân mai mult, cu atât finisajul este mai lung. În general, cu cât finisajul este mai lung, cu atât whisky-ul este mai complex.
Fiecare whisky are un început, un mijloc și un sfârșit, iar fiecare etapă aduce în prim plan arome diferite. Cel mai important dintre toate atunci când degustați whisky este să va luați timp. Este un spirit care trebuie savurat și savurat.